|
![]() | ||
| ||
Se de vilde tal: Entreprenør buldrer frem |
Velkommen til en ny uge i byggebranchen!
Det lader til at blive en af de mere rolige af slagsen - i hvert fald når vi ser på de arrangementer og begivenheder, der er relevante for byggebranchen. I byggeriet er der naturligvis stadig tryk på.
Dette gælder ikke mindst for den sjællandske bygge- og anlægsentreprenør MSE Entreprise, der oplever vild vækst på både top- og bundlinje.Virksomhedens årsregnskab er en sand krudttønde af succes og med en femdobling af omsætningen på sølle fire år.
MSE Entreprise med flere end 200 ansatte har hovedkontor på Falster og har desuden et afdelingskontor ved Femern-byggeriet i Rødby. Både Femern-forbindelsen og den nye Storstrømsbro er blandt forklaringerne på den vilde vækst, lyder det i Jakob Krarup Bjerregaards artikel.
Vi fortsætter til grønt-afdelingen.
I december sidste år søsatte Vejdirektoratet et pilotprojekt, hvor man ville uddele gulerødder (og pisk) til underleverandører.
Således skulle leverandører på 10 større asfaltarbejder i løbet af 2024 belønnes for CO2-besparende tilbud. Hvis tiltaget bliver en succes, kan det blive rullet ud på en række andre projekter inden for Vejdirektoratet, fortalte drifts- og teknikdirektør Michael Kirkfeldt, Vejdirektoratet.
- Det er en forholdsvis simpel model, så den kan også bruges til alt mulig andet. Eksempelvis broer og bygværker, hvor en ikke uvæsentlig del er jern og beton og dermed også har et markant CO2-aftryk, sagde han.
Nu er Vejdirektoratet klar med evalueringen, og den er positiv.
![]() | Otte bonusser og en bod i nyt vejprojekt |
Senere på ugen kan du stifte bekendtskab med den nye branchedirektør for DI Byggeri, Rasmus Brandt Lassen, som vi interviewede fredag.
For hvem er manden, der før sad som bygherre i Bygningsstyrelsen og 1. november skiftede rolle til at repræsentere sine gamle kunder? Hvad tilbyder han byggebranchen, og hvordan vil han sætte sig præg?
Rasmus Brandt Lassen afløste i øvrigt Anders Stouge, som vi lavede dette portræt af, da han fyldte 60 år.
Glæd dig til at komme tættere på den nye byggeboss.
Som direktør for DI Byggeri er Rasmus Brandt Lassen allerede ganske aktiv på LinkedIn, hvor han som her kommenterer på DR-Dokumentaren "Underdanmark".
_____________________________________________________________________
MANDAG behandler statsrevisorerne to beretninger. Den ene handler om it-sikkerheden i Banedanmarks signalsystem til ca. 22 mia. kr. Den anden er måske mere interessant for byggebranchen og især de, som leverer til staten.
Ministerierne betalte 1,3 millioner fakturaer fra private leverandører i 2023. Overskrider ministerierne betalingsfristen, kan konsekvensen være, at de private leverandører mangler likviditet eller lider et rentetab i en kortere eller længere periode.
En overskridelse af betalingsfristen kan derudover påføre staten omkostninger i form af rykkergebyrer og renter, samt ekstra administration for både staten og leverandøren. Formålet med undersøgelsen er at afdække, om staten har en tilfredsstillende betalingsadfærd i aftaler med private leverandører.
Det bliver vi klogere på.
TIRSDAG begynder konferencen “Build for Water”. Det er Building Greens konference om vand og klimatilpasning i forhold til byggeriet.
Ifølge programmet kan interesserede blive inspireret fra projekter på tværs af landet, når repræsentanter fra kommuner, forskere, arkitekter og mange flere debatterer og taler om langsigtede klimatilpasningsstrategier, multifunktionelle samarbejder, værdien af brugerinddragelse, naturbaserede løsninger, inspirerende cases og meget mere.
Konferencen finder sted på Scandic Copenhagen.
Samme dag afholder Ingeniørforeningen konference om kritisk infrastruktur.
Hvordan bliver Danmark klar, lyder spørgsmålet. Konferencen samler eksperter fra en række sektorer for at diskutere de vigtigste udfordringer og løsninger inden for kritisk infrastruktur. Der vil blandt andet være oplæg om trusselsbilledet, beredskabets rolle og udfordringer, digitalt samarbejde, beskyttelse af bankerne og beredskab i blandt andet Energistyrelsen og Andel.
I Danmark står vi over for store udfordringer med stigende vandmængder – fra kysterne, fra regnen og fra grundvandet. Men med udfordringerne følger også nye muligheder for klimatilpasning og følgende anlægsprojekter.
FREDAG kommer Finans Danmark med Lånetilbud for november 2024.
Lånetilbud viser det samlede antal af lånetilbud fra realkreditinstitutterne til finansiering af private boliger og erhvervsejendomme. Realkreditinstitutternes lånetilbud anvendes til at vurdere den aktuelle interesse for at optage realkreditlån.
Statistikken opgøres på månedsbasis og giver dermed en tidlig indikation af udlånsaktiviteten i den givne periode.
_____________________________________________________________________
HOLD OGSÅ ØJE MED:
_____________________________________________________________________
DET SKREV VI FOR 10 ÅR SIDEN:
Stål giver spændende byggerier, skrev vi for 10 år siden. Artiken fremhævede byggerier som Amager Bakke, Niels Bohr bygningen og Energitårnet i Roskilde.
I dag er det nærmere træ, som er det nye stål. Med nye klimakrav i lovgivningen er byggebranchen ved at genopfinde sig selv. Det skal involvere meget mere træbyggeri, mener Træinformation og Bygherreforeningen.
Træbaserede materialer står fortsat kun for 10 pct. i det samlede byggeri, skrev vi i oktober, hvor Peter Kargaard så nærmere på anvendelsen af træ i byggeriet.
Byggebranchen håber at komme op på 20 pct. inden for en kort årrække, og spektakulære træbyggerier har vist vejen, men der er benspænd, lød det.
TRÆ, hedder tårnet på Aarhus havn. Et lignende byggeri er på vej i København.
_____________________________________________________________________
Med ønsket om en god uge
Erik Holm, journalist, Licitationen
Anbefal til en kollega | Annoncér i nyhedsbrevet | Bliv medlem |
Administrér dit samtykke | Afmeld | Privatlivspolitik for Nordiske Medier |
Copyright © Nordiske Medier | Kontakt os via email | Telefon 7228 6970 |